Recensie.. Angels In The Snow, Kippenvel, Ruud Heijer

‘Angels in the snow – Christmas album’ – Hidden Agenda Deluxe
december 11th, 2018 at 13:13

Continental Song City CD1161

het hele jaar Kerstmis

De rootsy kwaliteit van het Nederlandse Hidden Agenda Deluxe plus Oh Susanna’s Suzy Ungerleider klinkt door vanaf de eerste van tien songs op hun gezamenlijke album. Het melancholieke intro van Rob Geboers’ orgel, Eric DeVries’ akoestische gitaar en BJ Baartmans’ elektrische plus het lome invallen van drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen zijn de opmaat voor ‘Christmas must be tonight’.

In deze door DeVries en Ungerleider scherper en nasaler gezongen versie dan het origineel van The Band klinken ook de instrumenten directer, zodat die makkelijk naast die van ‘Islands’ kan staan.

Dat geldt ook voor de zes andere covers op dit alternatieve kerstalbum van dit gelegenheidsverband: Ungerleider zingt Steve Earle’s politieke ‘Christmas in Washington’ en het door haar en Michael Johnston op ‘December’ gezette, dubbelzinnige ‘After the holidays’ naar zich toe. Joni Mitchell’s met de volledige groep gespeelde ‘The River’ is sneller dan het origineel en dus minder introvert, maar ook deze uitvoering is ingehouden met omfloerste drums en dienende gitaren.

DeVries zingt niet alleen Townes Van Zandt’s ‘Snowing in Raton’ melancholiek, terwijl Van Bommel en Baartmans voor mooie instrumentale én vocale diepte zorgen, maar ook twee Lyle Lovett-nummers: een jazzy song met die kenmerkende losse timing die zowel bravoure als spijt verraadt en een superieure ballad.

Aan deze verrassende coverkeuze voegen DeVries, Baartmans én een politiek uitgesproken Van Bommel ieder een sterke eigen compositie toe op een afgelopen zomer opgenomen kerstplaat die het hele komende jaar tot de mooiste rootsalbums zal behoren.

****

Ruud Heijjer

Dit bericht is geplaatst in CD, review met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *