Frans de Jonge voor Ingeplugd..

Mariah Carey uit de keukenradio horen knallen of Band Aid in een winkelcentrum horen galmen. Het is december en dat is een zware maand voor de muziekliefhebber. Gelukkig is er het nieuwe album van Hidden Agenda Deluxe. Deze band van onder de grote rivieren speelt hierop weliswaar ook kerstliedjes, maar dan op een deugmanier.
Dus als je op voorhand tegen de komende weken op ziet in verband met de wekenlange terreur van dezelfde kerstliedjes, dan moet je toch maar eens naar Angels in the Snow gaan luisteren

Angels In The Snow CD

Weer een kerstalbum, hoor ik je denken? Ja, maar wel een van een ander kaliber en ver weg van doorsnee. Dat het album begint met Xmas Must Be Tonight is de vette uitzondering op deze regel, want er staan verder alleen maar prachtige, minder bekende covers en eigen nummers op. Die opener is overigens een prima uitvoering, met adequaat gitaargeweld van BJ Baartmans. Het is een cover van The Band, het legendarische vijftal waaraan Hidden Agenda DeLuxe soms schatplichtig lijkt te zijn.

Hidden Agenda de Luxe is zo’n band waarbij de muzikale kwaliteit omgekeerd evenredig is aan hun naamsbekendheid. Ze brengen nu onopgemerkt voor de derde keer op rij een kerstalbum uit. Het lijkt een traditie te worden met als vast onderdeel het paaien van een zangeres. Deze keer viel de keuze op Oh Susanna, een Canadese die nota bene bekender is dan de band die haar uitnodigt. Zij is niet het hele album door te horen, maar een van de nummers waarop ze vol meedoet, Christmas Time in Washington (Steve Earle), is een van de prijsnummers. Ach, de rest bestaat eigenlijk ook alleen maar uit hoogtepunten.

Sympathiek is de weemoedige toon op enkele nummers als Wee Hour Mood van BJ Baartmans en Snowing on Raton, gezongen door Eric Devries. Hier en daar worden verder nog maatschappijkritische noten in het rond geslingerd. Er wordt als vanouds prachtig gemusiceerd door het kwartet Hidden Agenda met als uitbreiding Rob Geboers (het Deluxe deel). Deze laatste laat vooral op zijn hammond weer fraai toetsenwerk horen.

Luisteren dus. Maar nog leuker is om naar een optreden te gaan! Want aan het uitbrengen van het album gaat namelijk een tour gepaard.

Dit bericht is geplaatst in CD, review met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *