Interview in Haarlems Dagblad met BJ Baartmans

HAARLEM – BJ Baartmans is het type muzikant en muziekliefhebber met wie je onder het genot van een sloot koffie urenlang over gezamenlijke favorieten zit te praten, onderwijl bijna helemaal vergetend waarvoor je eigenlijk naar zijn Brabantse studio bent gekomen.
Door Peter Bruyn – 15-8-2016
‘Waar blues en country elkaar net raken, zijn we op ons best’
De gitarist, zanger en platenproducer speelde de afgelopen dertig jaar reeds met diverse groepen en solo in het Patronaat en De Waag. Naar Haarlem Jazz & More, waar hij zaterdag 20 augustus optreedt, komt hij echter met een nieuw project: Hidden Agenda Deluxe.

Drie muzikanten die elkaar al jarenlang kennen en stuk voor stuk liedjes schrijven en zingen: Baartmans, Eric Devries en zingende drummer Sjoerd van Bommel, bijgestaan door bassist Gerald van Beuningen. Het resultaat staat met één been in de blues, met het andere in de country en gaat kopje onder in de stijl die doorgaans het etiket met de titel ’Americana’ opgeplakt krijgt.
Coverband

„Eric, Sjoerd en ik begonnen Hidden Agenda Deluxe als coverband”, vertelt BJ. „We hadden afgesproken dat we ieder tien favoriete liedjes mee zouden nemen – en dan gewoon lekker spelen. Op De Parade, op feestjes en noem maar op. Op een gegeven moment ging het zo goed dat we de ’sound’ van die band ook vast wilden leggen. Maar het dan ook meteen naar een hoger niveau tillen met zelfgeschreven songs.”

Dat werd het eerder dit jaar verschenen, uitstekend ontvangen album ’Pan Alley Fever’.

„Voor mij is het bijzondere van deze groep dat we drie ’lead’-stemmen hebben die ook goed samen kleuren, terwijl géén van ons een echte ’mooi-zinger’ is. Vergelijk ons wat dat betreft maar met The Band of Little Feat.”

„Eric en ik spelen al zo’n twintig jaar samen. Ik als sologitarist in zijn groepen en hij als slaggitarist in mijn bands. Ik denk dat we het beste bij elkaar boven halen. We zijn allebei heel kritisch, ook op elkaar. Mijn songs zijn wat meer in de blues geworteld en die van Eric wat meer in de country. En dáár waar die twee elkaar net raken zijn we op ons best, denk ik.”
Magie

Elf van de twaalf songs op ’Pan Alley Fever’ zijn door de groep zelf geschreven. Uitzondering is het door Sjoerd van Bommel gezongen ’Long Time Gone’, een David Crosby-nummer dat in 1969 werd opgenomen door Crosby Stills & Nash. „Dat was het nummer dat ons destijds deed besluiten om met Hidden Agenda Deluxe een album op te nemen. Toen we die song inzetten, klonk het direct goed. En iedere keer als we het zingen, is die magie er weer.”

Er wordt wel beweerd dat er ten zuiden van de grote rivieren betere ’Americana’ wordt gespeeld dan in het noorden van het land. Denk aan Rowwen Hèze, The Watchman, JW Roy en zo nog een handvol. Baartmans: „Tsja, wat moet ik daarop zeggen? In veel landen wordt ’het zuiden’ geassocieerd met ’temperament’ en iets Bourgondisch, zonder dat men daarmee direct te koop loopt. Maar dat er iets broeit, is duidelijk.”

BJ Baartmans speelt met Hidden Agenda Deluxe zaterdag 20 augustus om 19.30 uur tijdens Haarlem Jazz & More op het Proveniersplein.

Dit bericht is geplaatst in CD, interview met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *