Recensie op Ctrl.alt.country.BE

HIDDEN AGENDA DELUXE “Pan Alley Fever” (CRS)

(4,5*****)

Niet iedereen zal het even graag horen, maar voor de beste rootsmuziek moet je ook in Nederland eigenlijk gewoon in het zuiden zijn. Dat wordt nog maar eens vet onderlijnd met “Pan Alley Fever”, de eerste plaat samen van singer-songwriters Eric Devries, BJ Baartmans en Sjoerd van Bommel. Aangevuld met bassist Gerald van Beuningen en toetsenist-accordeonist Rob Geboers nestelen zij zich met die maiden release knus in het kielzog van legendarische gezelschappen als The Band, Little Feat en Crosby, Stills, Nash & Young. Een veel mooier compliment kan je de heren ons inziens amper maken.

Dertien liedjes staan er op “Pan Alley Fever”. Voornamelijk eigen materiaal uiteraard. Met Eric Devries zo’n beetje als hofleverancier, want hij leverde zowat de helft van de nummers aan. Baartmans van zijn kant tekende voor vier originelen, van Bommel droeg er twee aan. Het dertiende nummer is een cover van – Hoe toepasselijk! – David Crosby’s “Long Time Gone”.

Gelijk vanaf openingsnummer “Shine” weet je gewoon dat je hier goed zit. Sprankelende snaren, fijn harmonieerwerk en een wolk van een melodie maken dat het zó een beetje zomer wordt in je hoofd. Zo deden ze dat ooit in de seventies ook zo lekker! Vervolgens is er Baartmans’ rijkelijk met wat bluesgevoel besprenkelde “Don’t Give Up Hope”. Ook al een echte knoeperd van een song. En zo gaat het maar door, want ook Devries’ countryrockertje “Tulsa Shining”, het qua ritmiek wat richting New Orleans wijzende “Mind Of Her Own” van van Bommel, de soulvolle trage “I Don’t Even Need You (To Bring Me Down)”, Baartmans’ daar perfect bij aansluitende, ons louter gevoelsmatig best wel wat aan het heerlijke “Tears Of God” van Los Lobos herinnerende “Don’t Forget To Leave”, de hoger al even vermelde adaptatie van David Crosby’s “Long Time Gone”, het bluesy “Jericho Walls”, de zomers lome Americana-oorwurm “Sweet Johanna’s Kiss” en andere, het zijn werkelijk zonder uitzondering prachtdeunen.

Noem het maar het uitkomen van an American dream, maar dan wel eentje verpakt op z’n Nederlands. Hoe dan ook een aanrader van formaat!

Hidden Agenda Deluxe

Dit bericht is geplaatst in CD, Media met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *